Att stå upp för sin övertygelse.

 

                                                        /zannah-mot-rasism.jpg

 

Jag tror att jag föddes politisk, har alltid varit beredd att stå upp för mina åsikter och att kämpa för rättvisa. I efterhand, kan väl medges att det ibland hade varit enklare om jag inte hade haft denna sida. Men den finns nedärvt i mitt DNA och detta är väl den sidan hos mig som jag respekterar mest.

Rasism och fördomar fick jag tidigt erfara genom mina många resor och även genom mina val. Ett vet jag med säkerhet, rasism förekommer i alla kulturer i alla olika läger. Rasism är helt felaktigt fördomar hos vita utan finns i alla skepnader i alla former. Jag har levt i Afrika och vi har fått stenar kastade mot oss för att vi var vita. Vi har fått haranger av värsta slag för att vi varit kristna. Jag har varit i Asien och fått erfara även deras rasism. Jag har varit i USA och i Europa och Sverige och sett rasismen och diskrimineringen mot omvärlden och framförallt fördomarna mot muslimerna. Jag beklagar detta hos oss människor, att vi har så lätt att frukta och förringa andra medmänniskor med annorlunda ursprung och etnicitet. Det är min fasta övertygelse om att det handlar om människors rädsla för det annorlunda och det okända. Mindre vetande helt enkelt.

Jag var väldigt ung när jag gifte mig och med en man med en helt annan hudfärg än mig. Fördomarna mot mig fanns från hans omgivning och även från min mot honom. Jag fick erfara väldigt snabbt att min svärmor inte var lycklig över hennes sons val av fru, jag var för ung, för vit och kristen. Hon ville helst att jag skulle konvertera till islam och byta namn. Detta gjorde ju heller inte mina föräldrar så välvilligt inställda....  Men vår kärlek var större och starkare än vår omgivnings fördomar. Mina föräldrar kom att älska min man och min svärmor lärde sig att älska mig.

Från tidig ungdom arbetade jag mycket mot rasism och nazism, för jag såg tidigt faran i utanförskapet och vad detta kan leda till. Ekonomiskt instabila tider leder till nationalism och kan bidra att nazismen får ännu mer näring. Detta då gruppen vill skylla på minoriteter för samhällsutvecklingen. I Nazist Tyskland valde man att skylla på judarna. I vår tid i Europa skyller vi felaktigt på invandrarna och muslimerna.

 Arbetet mot rasism, främlingsfientlighet och nazism blev en stor del av mig, då jag och min familj tvingades leva i en värld med rasism och fördomar. I detta arbete har jag fått många mäktiga fiender, men har aldrig någonsin ångrat mitt val och min väg.

 

21 jan 2016

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)